Microbesity – mikrobiotaen i relation til overvægt
I september 2017 skrev jeg hovedopgave om microbesity – det vil sige – mikrobiotaen/tarmfloraen i relation til overvægt. Jeg undersøgte om der findes en særlig ”overvægtig mikrobiota” og så på nogle af de mekanismer der kan være forbundet med dette. Derudover undersøgte jeg hvordan/om kosten samt præ- og probiotika kan ændre mikrobiomets sammensætning og jeg så på om det var en mulighed specifikt at arbejde med mikrobiomet i relation til overvægt.

Helt generelt er overvægt et problem for mange mennesker, og holdningen hos mange slanke er, at det at tabe sig er et spørgsmål om vilje, og hvis man bare sørger for at forbrænde mere end man spiser, så taber man sig. Der er dog forskning der viser at der kan være andre faktorer på spil; i 2017 påviste forskere fra DTU Food f.eks. at der for mus er en sammenhæng mellem mikrobiota og overvægt. Helt for nyligt (februar 2022) har forskere fra Københavns Universitet vist at tarmfloraens sammensætning har betydning for hvor meget energi overvægtige versus normalvægtige trækker ud af kosten

Jeg vil i den kommende tid lægge uddrag fra min hovedopgave op på min hjemmeside, mettebrahm.dk. Målgruppen for opgaven er andre ernæringsterapeuter og altså ikke lægmænd som sådan, så sproget kan nok godt virke lidt tungt. Hvis du læser et indlæg og har spørgsmål så svarer jeg meget gerne på dem! Jeg vil afslutte hvert indlæg med den fulde referenceliste; – denne er supervigtig da jeg har citeret forskere og lånt deres figurer, og de3 har selvfølgelig copyright på deres arbejde, ligesom jeg har på mit. Formål med opgaven var at undersøge følgende:
• Er der en sammenhæng mellem mikrobiota og vægt og kan man ved kostmæssige tiltag ændre mikrobiotaens sammensætning hos den overvægtige således at normalvægt opnås?
• Er der en særlig mikrobiota hos den overvægtige og er sammensætningen af denne konstant?
• Kan mikrobiotaens eventuelle indflydelse på overvægt forklares?
• Er der forskel på madens påvirkning af kroppen hos hhv. normalvægtige og overvægtige (givet de får samme mad)?
• Er den ændrede mikrobiota hos overvægtige opstået på grund af overvægt, eller er overvægt opstået på grund af ændret mikrobiota?

Som en lille teaser så vil jeg have indlæg om følgende emner:
• Overvægt, tal og data samt mikrobiom/mikrobiotaen – definitioner og forklaring
• Microbesity, relationen mellem mikrobiom og overvægt
• Mulige mekanismer hvormed mikrobiotaen kan forårsage overvægt; energiudnyttelse/SCFA samt inflammation forårsaget af LPS/endotoksæmi
• Kostens påvirkning på mikrobiomet, meget overordnet set – dansk kost, vestlig kost, middelhavskost, vegetar, præbiotika samt probiotika
• Mikrobiommodulering og overvægt
• Yo-yo vægt
• Diskussion og konklusion.

(c) Mette Brahm, 2022