Når mine klienter har fordøjelsesproblemer eller problemer med tarmene anbefaler jeg ofte at de laver langtidskogt bensuppe/bone broth. Der findes utallige opskrifter, en hurtig googlesøgning giver 16.500 hits på dansk! Jeg følger som regel ikke selv nogen bestemt opskrift, jeg bruger hvad jeg har og hvad jeg kan lide, – jeg har skrevet et eksempel nedenfor på hvordan det typisk ser ud 😊 

Jeg bruger forskellige ben, økologisk kylling er storfavorit, men jeg har også lavet på øko kalveben og øko gris. Det er vigtigt at det er økologisk da langtidskogningen nedbryder strukturen, og alle de gode sager fra knoglemarv mm kommer ud i bensuppen,- det vil vi gerne ha´! Men tungmetaller og medicinrester som kan være ophobet i knoglerne hos ikke-øko-dyr vil vi gerne undgå…

Man kan godt bruge ben med kød på, og man kan koge med eller uden grøntsager. Koger man med grøntsager og kød på benene kan det fjernes efter 2-6 timer og spises, – eller det kan koge med under hele kogetiden.

Hvis man fjerner fedt fra den kolde bensuppe/broth skal det endeligt gemmes! Det kan bruges til at stege i eller bage med, det indeholder ekstra mange gode sager! 

Bensuppen/bone broth kan fryses eller holde sig i køleskab i en uges tid. Når den er helt koldt kan det godt kan blive helt geleagtigt. Det er meningen, jo mere geleagtig jo bedre 😊

Jeg anbefaler at drikke et shot hver dag – mængden kommer lidt an på årsagen til at jeg anbefaler det 😊

Bone broth/langtidskogt bensuppe

Køkken Sunde tarme, Suppe
Forb. tid 20 minutter
Samlet tid 44 minutter
Antal 4

Ingredienser

  • 1 kilo økologiske ben Der må godt være kød på
  • 3 liter koldt vand
  • 1 spsk eddike jeg bruger æblecidereddike, men al eddike er ok
  • 500 g grøntsager Forskellig slags. Jeg plejer at bruge hvad jeg har af rester, gerne løg eller porrer og gulerødder, og nogle gange selleri
  • 3 spsk krydderurter Som du kan lide

Sådan gør du

  • Put benene i en gryde og overhæld med vand. Tilsæt eddike, grøntsager og eventuelle krydderurter og kog ved svag varme i 24-36 timer. Efter ½ - 1 time kan suppen skummes med en hulske eller lignende. Man kan spæde op med en teskefuld eddike efter ca. 12 timers kogetid. Her har bone broth kogt ca. 12 timer (jeg tager ikke mine grøntsager op førend til allersidst).
  • Grøntsager og kød kan fjernes efter 2-6 timer og spises separat, eller man kan koge det med
  • Efter 24-36 timer tages suppen af blusset og nedkøles, gerne i vandbad. Derefter sigtes suppen gennem et klæde (jeg bruger en gammel stofble). Når suppen er afkølet kan man fjerne fedt fra toppen, eller man kan lade det blive. Under alle omstændigheder skal man ikke smide det ud 🙂
  • Hæld på glas eller flaske før det er helt koldt

Noter

Jeg koger gerne min broth i en slow pot/langtidskoger, der ofte kan købes til en relativ billig penge. Med en slow pot lægger man ingredienserne i en keramikgryde, indstiller varmen, og så sørger  mekaniken for at det hverken koger over eller går ud