Efterhånden er der kommet stor fokus på at mange sygdomme muligvis har deres udspring fra vores tarme. Én af de sygdomme der er kommet i fokus er Parkinsons sygdom, der er en sygdom der typisk viser sig ved at man får problemer med at bevæge sig normalt, alt går langsomt og trægt og der kan forekomme rystelser i arme eller ben og sommetider smertefulde muskelkramper. Parkinsons sygdom er en af de mest almindelige neurologiske sygdomme i Danmark, – der er ca. 9.000 danskere der er ramt. Indtil videre er der ingen der ved hvor og hvorfor Parkinsons sygdom udvikler sig – dette er nogle forskere fra Aarhus Universitet, ledet af Per Borghammer, muligvis ved at ændre på.

Per Borghammer og hans kolleger kombinerer patientundersøgelser vha. forskellige typer af skanninger med forsøg i laboratoriet. Her kortlægger forskerne de anatomiske og fysiologiske forandringer, der sker i kroppens celler og væv, når sygdommen – i hvert fald i nogle tilfælde – spreder sig fra tarmen til hjernen. Hvis det kan bevises at Parkinsons sygdom begynder i tarmen, vil man på længere sigt kunne bremse eller muligvis helt standse sygdomsudviklingen ved at behandle tarmens nervesystem med medicin eller kosttilskud som fx probiotika. Forskerne har fået 10 millioner fra Lundbeckfonden til at undersøge sammenhængen – jeg er i hvert tilfælde spændt på resultatet! Se mere om forskergruppen og bevillingen på dette link: http://newsroom.au.dk/nyheder/vis/artikel/bevilling-hvorfor-faar-vi-parkinsons-sygdom/