I de sidste fire uger har TV2 sendt sæson 2 af udsendelserne “Kan man spise sig rask” med Umahro Cadogan og læge Pia Norup. Første sæson blev sendt tidligt 2018.
Programmerne er tilrettelagt så man i hvert forløb følger to deltagere med hver sin kroniske sygdom. Til information lider ca. 1/3 af Danmarks befolkning af en kronisk sygdom!
Efter en grundig helbredsundersøgelse og gennemgang af nuværende kost planlægger Umahro og Pia Norup et individuelt tremåneders forløb med en kostplan og plan for f.eks. motion og måske tilføjelse af specifikke kosttilskud. Undervejs følger man så hvordan det går deltagerne, og ser de eventuelle justeringer der skal foretages. Jeg synes det er fantastisk at se hvilken forbedring i generel sundhedstilstand og livskvalitet deltagerne oplever, og kan faktisk ikke helt forstå at resultaterne ikke har tiltrukket sig større opmærksomhed! Dét at deltagerne opnår så markante helbredsforbedringer ved at justere på kost og motion synes jeg er så skønt, og selv om det selvfølgelig kræver en dedikeret indsats af deltagerne er det alligevel utroligt hvad der kan lade sig gøre. Hvis samme resultater kunne opnås ved at spise et lægemiddel er jeg helt sikker på at det ville rydde forsiden!
Der har været fem afsnit i denne sæson. Den følgende beskrivelse af programmerne er fra TV2 og Umahro selv, – men jeg har set dem alle og er enig 😊
I første afsnit ser vi Allan der er 50 år og har søvnapnø og astma. Han er særligt plaget af søvnapnøen, der gør, at han vågner mange gange om natten og må sove med en iltmaske.
38-årige Maria der lider af psoriasisgigt er den anden patient. Psoriasisgigt er en inflammatorisk sygdom, der kan ramme alle led i kroppen. Sygdommen påvirker Maria meget, og hun kan ikke lege med sine børn, fordi smerterne fylder så meget i hverdagen.
Andet afsnit handlede om Line der er hårdt ramt af astma. Sygdommen påvirker hende så meget at hun har 100 sygedage om året. Derudover medvirker Lene som er voldsomt plaget af eksem. Hun har haft eksem siden hun var seks måneder.
I tredje afsnit møder vi Laura og Martin der er hårdt ramt af henholdsvis kronisk spændingshovedpine og migræne, samt kronisk tarmbetændelse. Martin går fra ukontrolleret blodig diarre op til 10 gange dagligt til at få hans kronisk tarmbetændelse fuldstændig under kontrol. Laura der går fra kronisk spændingshovedpine og migræne, til ingen hovedpine og meget mere overskud, velbehag og glæde.
I afsnit fire ser man Rasmus der lider af voldsom rosacea i ansigtet. Han er meget påvirket af sygdommen og går til daglig med kasket for at skjule sit ansigt. Rasmus har også kronisk tarmbetændelse og må ofte på toilettet op til 15-20 gange om dagen. Derudover medvirker Lone på 58 år der har forhøjet blodtryk og type 2-diabetes. Hun tager dagligt flere tabletter og drømmer om at få kontrol over sine sygdomme, inden de udvikler sig
Det sidste program genudsendes om en uge og handler om Sisse på 40 år der lider af leddegigt. En sygdom, der dagligt giver hende voldsomme smerter, og som hun må tage skrappe medicinpræparater for. Sisse er oprindeligt uddannet violinist og arbejdede i Den Kongelige Opera, men måtte opgive jobbet, da smerterne til sidst blev for store til, at hun kunne fortsætte. Derudover ser vi Jørgen der har type 2-diabetes og hver dag stikker sig med insulinpræparat og tager flere tabletter. Jørgen frygter, at han ikke ser sine børnebørn vokse op, og han ønsker derfor at bremse sygdommen, inden den udvikler sig yderligere.
Hvis ikke du har set dem så skynd dig ind på Tv2 Play eller YouSee-app og se dem – dog kræver bege dele abonnement. Udsendelserne er super gode og anbefalelseværdige! Programmerne har været vist tirsdag aften med forsinket genudsendelse om lørdagen og det næstsidste program (program 4) genudsendes i dag lørdag klokken 18:25 – 19:00 på TV2.
Vidste du at jeg som ernæringsterapeut efter de samme principper? Altså Hippokrates læresætning: Maden som medicin, medicin som mad 😊
Jeg er godt nok ikke læge, men jeg bruger min viden som farmaceut og ernæringsterapeut til at give en 100% individuel rådgivning hvor jeg finder ud af hvordan din kost og livsstil kan få positiv indflydelse på dig og din livskvalitet. Jeg ser jeg på hele dig for at finde de dybereliggende årsager til ubalancer og på den måde skræddersyr jeg en personlig plan hvori de faktorer der kan ændres på, indgår så du kan få et liv og en krop i balance. Vælger du for eksempel et forløb med en indledende konsultation og to efterfølgende konsultationer varer forløbet også typisk tre til fire måneder, og jeg har hjulpet klienter af med ustabilt blodsukker, daglige smerter, stor træthed og meget mere. Kontakt mig for en uforpligtende snak om hvad jeg kan gøre for dig!