Helt ny forskning fra University of California viser at symptomerne på PCOS blev forbedret ved at ændre på bakteriesammensætningen i tarmen! De samme forskere har også påvist at sammensætningen af tarmmikrobiotaen hos kvinder med PCOS er mindre sammensat end hos kvinder der ikke har PCOS – altså at kvinder med PCOS har færre forskellige bakterier og mikrober i tarmene end raske kvinder. Dette inspirerede forskerne til at udsætte kvinderne med PCOS for gode tarmbakterier og mikrober og dermed fik kvinderne markant færre symptomer på PCOS. Forskerne mener selv at deres resultater tyder på at en ændring af tarmmikrobiomet ved hjælp af præ- og probiotika-terapi kan være en potentiel behandlingsmulighed for kvinder med PCOS [1]. Dette er store nyheder 😊

 

Hvad er PCOS

Polycystisk ovariesyndrom – forkortet PCOS – er en hormonel forstyrrelse hos kvinder. Den er hyppigt forekommende, og faktisk ses den i op til 10% af kvinder i den fødedygtige alder [2].

Til venstre ses et normalt ovarie, til højre et polycystisk ovarie.

 

Definition

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er oftest defineret som [3]:

  1. Uregelmæssige menstruationer (meget langt imellem menstruationerne – over 35 dage – eller meget få (færre end 8/år)/ingen menstruationer) som følge af udebleven ægløsning.
  2. Kroppen danner for meget mandligt kønshormon (testosteron)
  3. Polycystiske ovarier (PCO) påvist ved ultralydsskanning

 

Symptomer

PCOS er ledsaget af hormonforstyrrelser der ofte medfører manglende eller sparsomme menstruationer, og vanskeligheder ved at blive gravid. Kroppen danner for mange mandlige kønshormoner, og dette kan vise sig som unormal hårvækst på krop og hud, oftest på overlæbe, kæbe, omkring brystvorter og navle. Denne hårvækst kaldes hirsutisme og kan minde om mandlig skægvækst /kropsbehåring og dette rammer ca. 70% af kvinderne med PCOS [3]. Acne kan også være forværret hos kvinder med PCOS, og ca. 20% af de ramte kvinder har et dybt stemmeleje. [3] Store smerter i underlivet, som normalt ville blive kaldt menstruationssmerter, er normale under PCOS [4].

Man regner med at to ud af tre kvinder med PCOS er overvægtige og fedtet samler sig først og fremmest omkring taljen [3]. Fedtet omkring taljen kaldes populært for bugfedt.

De uregelmæssige / manglende menstruationer kan medføre vanskeligheder ved at blive gravid.

Symptomerne er altså menstruationsforstyrrelser, barnløshed/infertilitet, unormal (mandlig) hårvækst på krop og ansigt/hirsutisme, uren hud/akne og ofte overvægt [4].

 

Årsag

Man regner i dag med, at PCOS er en delvis arvelig sygdom. Det er ikke sikkert, at andre i familien har fået påvist PCOS, men i mange familier findes en øget forekomst af sukkersyge og andre tilstande, der kan være forbundet med PCOS [3].

Tendensen til at få PCOS er medfødt – og man kan ikke lave om på det. Hvordan sygdommen arter sig, afhænger af livsvilkårene og livsstilen. Måske er der forhold i fosterlivet og i barndommen, der har indflydelse på hvordan PCOS viser sig [3].

Der er en påvist sammenhæng mellem PCOS og sukkersyge. Dette skyldes at der er en sammenhæng mellem de hormonforstyrrelser der ses ved PCOS og kroppens omsætning af sukker. Man mener, at PCOS kan forklares ved en nedsat insulinfølsomhed i kroppens væv – også kaldet insulinresistens.

 

Insulinresistens og PCOS

Ved insulinresistens svækkes evnen til at optage sukker i muskler og fedtvæv fra blodbanen. Dette medfører at kroppen øger frisætning af hormonet insulin fra bugspytkirtlen. Så længe der frisættes en normal mængde insulin, forbliver blodsukkeret normalt. Hvis der ikke dannes nok insulin udvikles der type-2 sukkersyge [3].

En nedsat insulinfølsomhed og øgede mængde insulin kan forklare mange af de hormonændringer der ses ved PCOS. Der dannes flere af de mandlige kønshormoner i æggestokkene, og det forstyrrer de overordnede hormoner (FSH og LH), der regulerer menstruationscyklus. Der kommer perioder uden ægløsning og derved perioder med manglende eller sjældne menstruationer. Der er ikke længere de normale variationer i østrogenniveauet (kvindelige kønshormon) i løbet af en menstruationscyklus, men konstante høje mængder. Der dannes også østrogener i fedtvævet, og det sker især ved overvægt, som forværrer tilstanden

Hormonforandringerne stimulerer til udskillelse af frigøringshormonet LH fra hypofysen i hjernen. Et højt LH bidrager til dannelse af småcyster i æggestokkene og øger mængden af mandlige kønshormoner [3].

 

Behandling og hvad kan man stille op?

Der findes lige nu ikke nogen medicinsk kur imod PCOS, men flere medicinalfirmaer har produkter under udvikling. Det er dog altid vigtigt at gå til sin læge og få konstateret om man lider af PCOS.

Lægen vil som regel anbefale et vægttab, da dette kan være med til at rette op på hormon-ubalancerne.

Som ernæringsterapeut vil jeg selvfølgelig ikke modsige lægen, – jeg vil dog altid starte med kosten og livsstilen. Det er jo heller ikke nødvendigvis i modstrid med lægens råd om vægttab, men jeg vil fokusere på årsagerne til overvægt og det faktum at rigtig mange kvinder med PCOS er insulinfølsomme/insulinresistente og jeg vil derfor oftest anbefale en kost der virker blodsukkerregulerende. Ved hjælp af kosten kan man ændre hormonsammensætningen så man får sænket mængden af mandligt kønshormon.

Når der ikke længere er så megen mandligt kønshormon til stede kan det kvindelige få lov at ”udfolde” sig, så at sige og mange oplever en stabilisering af menstruationscyklus idet ægløsningen bliver normaliseret. Normalisering af hormonerne medfører også bedring hvis man har uønsket (mandlig) hårvækst, og man får mindsket mængden af ”bugfedt”, da dette jo, jævnfør ovenfor, er et sted for hormondannelse 😊

Er man én af dem med PCOS der også lider af overvægt vil jeg også anbefale regelmæssig motion. Ikke fordi motion i sig selv medfører vægttab, men fordi motion giver stærkere muskler og musklerne er med til at forbrænde energi, – jo større og stærkere muskler man har, jo bedre er man i stand til at forbrænde energi, jo mere energi man kan forbrænde, jo mere kan man tabe sig 😊

 

Jeg er altid parat til at hjælpe dig hvis du har PCOS. Når jeg arbejder som ernæringsterapeut giver jeg altid en 100% individuel rådgivning hvor jeg finder ud af hvordan din kost kan få positiv indflydelse på dig og din livskvalitet. Jeg ser jeg på hele dig for at finde de dybereliggende årsager til ubalancer og på den måde skræddersyr jeg en personlig plan hvori de faktorer der kan ændres på indgår så du kan få et liv og en krop i balance.

 

Kilder

  1. Gingery, Jenni Glenn, University of California, Endocrine society, Improved PCOS symptoms correlate with gut bacterial composition, 23. marts 2019
  2. http://pcoinfo.dk/, 29. marts 2019
  3. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/svulster-og-cyster/polycystisk-ovariesyndrom/, 29. marts 2019
  4. https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/gynaekologi/tilstande-og-sygdomme/oevrige-sygdomme/polycystisk-ovariesyndrom/, 29. marts 2019
  5. https://da.wikipedia.org/wiki/Polycystisk_ovariesyndrom, 29. marts 2019