Der findes mange bloggere og såkaldte influencers der har en holdning til ernæring og kost,- og jeg er langt fra enig med dem alle! Én af dem jeg dog ofte er enig med er hende her; Lara Zakaria -the Foodie Farmacist- en amerikansk farmaceut og ernæringsekspert. Måske fordi vi deler uddannelser 😊

Dette indlæg hun har skrevet her er faktisk rigtigt godt, – det forholder sig til den amerikanske læge Michael Inczes der har den holdning at det ikke er nødvendigt for nogen at indtage kosttilskud. Lara (og jeg) er ikke enige deri, – men medgiver ham at det langt fra er alle der har behov for at tage kosttilskud, – men at sige at ingen har, er at oversimplificere det. Jeg har oversat Laras synspunkter nedenfor (og tilføjet mine egne)

Helt generelt så gælder det at:

  1. Kvinder i den fødedygtige alder anbefales at tage folat før graviditet og DHA under graviditet. Det er ikke tilstrækkeligt at indtage fødevarer der er kunstigt beriget med folat (en praksis der heldigvis ikke er så udbredt i Danmark endnu)
  2. Medmindre dit barn bare elsker at spise sardiner bør dit barn have tilskud af DHA og muligvis andre kosttilskud hvis de er kræsne eller har en sygdom der gør at de ikke optager fødevarer optimalt.
  3. D-vitamin mangel kan nærmest kaldes en epidemi på grund af forskellige livsstils- og kostfaktorer – de fleste er nødt til at supplere som minimum i vinterhalvåret og de tidlige forårsmåneder. Dette er vigtigt for at forebygge osteoporose især, men alle kroppens celler har behov for D-vitamin, og D-vitamin spiller en vigtig rolle for dit immunforsvar,
  4. Millioner af mennesker tager receptpligtig medicin, – og noget medicin medfører desværre at der kan opstå næringsstofmangler/mangler på vise vitaminer/mineraler i kroppen. Dette gælder for eksempel statiner og protonpumpehæmmere, hvor der kan opstå mangel på henholdsvis coenzym Q10 og magnesium.
  5. Nogle folk med visse genetiske mutationer kan have gavn af at tage ekstra af bestemte næringsstoffer (eller undgå nogle) på grund af genetiske variationer i næringsstofskiftet.
  6. Fordøjelsessygdomme er mere almindelige end man tror, og mange mennesker er ikke i stand til at absorbere alle de næringsstoffer de indtager via fødevarerne.

Der er link til den originale JAMA artikel i Laras facebook-opslag, – det er interessant at der er en disclaimer (forbehold) før artiklen der faktisk gengiver mange af ovenstående punkter, – men alligevel ender artiklens forfatter med at konkludere at det ikke er nødvendigt med kosttilskud. Men jeg er enig med Lara – det kan det være og det er det ofte. Det er dog vigtigt at valg af hvilke kosttilskud man skal tage tages sammen med én der ved noget om det, – for eksempel en ernæringsterapeut.

Når jeg arbejder som ernæringsterapeut giver jeg altid en 100% individuel rådgivning hvor jeg finder ud af hvordan din kost kan få positiv indflydelse på dig og din livskvalitet. Jeg ser jeg på hele dig for at finde de dybereliggende årsager til ubalancer og på den måde skræddersyr jeg en personlig plan hvori de faktorer der kan ændres på indgår så du kan få et liv og en krop i balance. Kontakt mig for en uforpligtende snak om hvad jeg kan gøre for dig!

 

Laras facebook-opslag