Sammenhængen mellem overvægt og ændringer i mikrobiomet er også påvist af Kotzampassi et al; idet denne gruppe også ved analyse af fæcesprøver har påvist en potentiel sammenhæng mellem fedme og fald i Bacteroidetes og stigning i Firmicuter.

Før kostintervention har overvægtige færre Bacteroidetes og flest Firmicuter i forhold til slanke kontrolpersoner. Ved kostintervention øges den relative forekomst af Bacteroidetes og forekomst af Firmicuter falder, uanset kosttype. Den øgede forekomst af Bacteroidetes korrelerer med det procentvise tab af kropsvægt og ikke med ændringer i kalorieindtag over tid. Se nedenstående figur der viser Forskellen på mikrobiotaen hos slanke hhv. overvægtige mus. Det fremgår af figuren at der ses en 50% reduktion i mængden af Bacteroidetes og en tilsvarende øgning i mængden af Firmicuter hos overvægtige mus.

Mikrobiota slanke vs overvægtige mus

 

Referencer benyttet i dette indlæg:

  • Ley RE, Turnbaugh PJ, Klein S, Gordon JI. Human gut microbes associated with obesity. Nature. 10. november 2006, s. 1022-1023.
  • Turnbaugh PJ, Hamady M, Yatsunenko T, Cantarel BL et al. A core gut microbiome in obese and lean twins. Nature. 22. januar 2009, 457, s. 480-485.
  • Kotzampassi K, Giamarellos-Bourboulis EJ, Stavrou G. Bacteria and Obesity: The Proportion Makes the Difference. Surgery: Current Research. 2013, (3)5, s. 1-6.
  • Turnbaugh PJ, Bäckhed F, Fulton L, Gordon JI. Diet-Induced Obesity Is Linked to Marked but Reversible Alterations in the Mouse Distal Gut Microbiome. Cell Host & Microbe. April 2008, s. 213–223.
  • Tilg H, Moschen AR, Kaser A. Obesity and the Microbiota. Gastroenterology. Maj 2009, s. 1476-1483.