På farmaceutstudiet lærer man om planter og andre naturprodukter i faget farmakognosi.

I dette fag studerer man primært planter og deres anvendelse til medicinske formål. Tidligere indebar studiet at man skulle samle sit eget herbarium – altså lave sin egen samling af tørrede og pressede planter, og at man i denne samling skulle skrive artsnavn, hvor man havde fundet den og så videre. Og så skulle man lære at identificere en plante ved kun at se en del af den, for eksempel bladene. Da jeg læste, havde vi laboratorieøvelser hvor vi skulle lære at isolere plantemateriale og lære om planternes biologisk aktive indholdsstoffer- og hvordan dette kunne bruges medicinsk. Desværre havde vi ikke indsamling og identifikation af planter på programmet, andet end en tur til Botanisk Have samt en svampeindsamlingstur – begge med følgeskab af vores undervisere der især til svampedelen kunne fortælle os om det var spiselige svampe vi havde fundet. Desværre var mine evner ikke overbevisende i den retning, – en studieveninde og jeg havde samlet en stor kurvfuld som vi var sikre på var spiselige, og så frem til en lækker svamperet til vores aftensmad. Da vores underviser havde gennemgået vores samling, var der kun en enkelt støvbold tilbage som man kunne have spist hvis den ikke var så gammel og indtørret, og så var der et par stykker som man godt kunne spise hvis man var 100% sikker på at man ikke havde spist dem før, for så ville de være giftige. Vi fik ikke lækker svamperet til aftensmad den dag, og der gik flere år før jeg igen begav mig ud i sankning, – altså det at indsamle vilde planter til blandt andet madlavning og medicinske formål.

Som ernæringsterapeut lærer man også at bruge urter i sine behandlinger, enten i form af kosttilskud, eller som hele urter eller urteafkog.

Nu bor jeg i et naturskønt område og nyder igen at sanke, – nu helt på amatørbasis, men når det er muligt prøver jeg at inkludere vilde planter og urter i min madlavning. Og så vidt muligt giver jeg dette videre til mine klienter, da jeg synes det giver langt mere mening at bruge naturens egne gaver direkte i stedet for de nogen gange meget dyre kosttilskud.

 

Jeg har skrevet lidt om nogle af mine yndlingsurter hér.