Bone broth/langtidskogt bensuppe

Når mine klienter har fordøjelsesproblemer eller problemer med tarmene anbefaler jeg ofte at de laver langtidskogt bensuppe/bone broth. Der findes utallige opskrifter, en hurtig googlesøgning giver 16.500 hits på dansk! Jeg følger som regel ikke selv nogen bestemt opskrift, jeg bruger hvad jeg har og hvad jeg kan lide, – jeg har skrevet et eksempel nedenfor på hvordan det typisk ser ud 😊 

Jeg bruger forskellige ben, økologisk kylling er storfavorit, men jeg har også lavet på øko kalveben og øko gris. Det er vigtigt at det er økologisk da langtidskogningen nedbryder strukturen, og alle de gode sager fra knoglemarv mm kommer ud i bensuppen,- det vil vi gerne ha´! Men tungmetaller og medicinrester som kan være ophobet i knoglerne hos ikke-øko-dyr vil vi gerne undgå…

Man kan godt bruge ben med kød på, og man kan koge med eller uden grøntsager. Koger man med grøntsager og kød på benene kan det fjernes efter 2-6 timer og spises, – eller det kan koge med under hele kogetiden.

Hvis man fjerner fedt fra den kolde bensuppe/broth skal det endeligt gemmes! Det kan bruges til at stege i eller bage med, det indeholder ekstra mange gode sager! 

Bensuppen/bone broth kan fryses eller holde sig i køleskab i en uges tid. Når den er helt koldt kan det godt kan blive helt geleagtigt. Det er meningen, jo mere geleagtig jo bedre 😊

Jeg anbefaler at drikke et shot hver dag – mængden kommer lidt an på årsagen til at jeg anbefaler det 😊

Print Recipe
Bone broth/langtidskogt bensuppe
Region Sunde tarme, Suppe
Forberedelses tid 20 minutter
Ventetid 24-36 timer
Antal personer
Ingredienser
  • 1 kilo økologiske ben Der må godt være kød på
  • 3 liter koldt vand
  • 1 spsk eddike jeg bruger æblecidereddike, men al eddike er ok
  • 500 g grøntsager Forskellig slags. Jeg plejer at bruge hvad jeg har af rester, gerne løg eller porrer og gulerødder, og nogle gange selleri
  • 3 spsk krydderurter Som du kan lide
Region Sunde tarme, Suppe
Forberedelses tid 20 minutter
Ventetid 24-36 timer
Antal personer
Ingredienser
  • 1 kilo økologiske ben Der må godt være kød på
  • 3 liter koldt vand
  • 1 spsk eddike jeg bruger æblecidereddike, men al eddike er ok
  • 500 g grøntsager Forskellig slags. Jeg plejer at bruge hvad jeg har af rester, gerne løg eller porrer og gulerødder, og nogle gange selleri
  • 3 spsk krydderurter Som du kan lide
Instruktioner
  1. Put benene i en gryde og overhæld med vand. Tilsæt eddike, grøntsager og eventuelle krydderurter og kog ved svag varme i 24-36 timer. Efter ½ - 1 time kan suppen skummes med en hulske eller lignende. Man kan spæde op med en teskefuld eddike efter ca. 12 timers kogetid. Her har bone broth kogt ca. 12 timer (jeg tager ikke mine grøntsager op førend til allersidst).
  2. Grøntsager og kød kan fjernes efter 2-6 timer og spises separat, eller man kan koge det med
  3. Efter 24-36 timer tages suppen af blusset og nedkøles, gerne i vandbad. Derefter sigtes suppen gennem et klæde (jeg bruger en gammel stofble). Når suppen er afkølet kan man fjerne fedt fra toppen, eller man kan lade det blive. Under alle omstændigheder skal man ikke smide det ud 🙂
  4. Hæld på glas eller flaske før det er helt koldt

12 tanker om “Bone broth/langtidskogt bensuppe

  1. Karen Liberoth Svar

    Hej Mette! Tak for opskrift ❤️ Når du skriver 3 spsk krydderurter – skal det være friske krydderurter eller er det fint nok med tørrede? Mvh Karen

    • Mette Brahm Indlægs forfatterSvar

      Hej Karen, – det er helt fint med tørrede krydderurter. Når jeg bruger friske krydderurter bruger jeg typisk et par håndfulde, dvs. en lille smule mere end når det er tørrede krydderurter. Bedste hilsner Mette

  2. Lone Svar

    Hej Mette

    Jeg har lige kogt en stor portion oksekødssuppe af 3,5 kg økologiske okseben.
    Der er en del ureelt kød på benene, det har jeg taget fra efter kogning. Har du en god ide til brug af dette, udover i suppen.
    På forhånd tak og god ☀dag
    Lone

    • Mette Brahm Indlægs forfatterSvar

      Hej Lone, Beklager svartiden. Jeg bruger som regel kødet til sammenkogt ret, eller til pålæg. Jeg kan også finde på at bruge det i en slags rillette, hvor jeg “moser” kødet sammen med fedt og krydderier og presser sammen, og derefter spiser som pålæg.
      Mange hilsner Mette

  3. Zenia Hansen Svar

    Tak for opskrift, Mette
    Skal det koge med eller uden låg ?
    Kh Zenia

    • Mette Indlægs forfatterSvar

      Hej Zenia,
      Jeg koger altid med låg, ellers risikerer man at det koger helt ind og ødelægger gryden 🙂
      Mange hilsner Mette

    • Mette Indlægs forfatterSvar

      Hej Anita,
      Ja helt sikkert, det kender jeg flere der har stor glæde af! Jeg har desværre ikke selv erfaring med trykkoger, men umiddelbart vil jeg mene at opskriften er den samme, men kogetiden en anden 🙂 Venlig hilsen Mette

  4. Berit Ravn Svar

    Hej Mette.
    Et shot hver dag…? Det er jo nærmest gelé, skal det varmes op eller hvordan?

    • Mette Indlægs forfatterSvar

      Hej Berit, Ja jeg plejer lige at varme det op til lige under kogepunktet, – men man kan også sagtens drikke det koldt, selv om det er lidt geleagtigt. Alternativt kan du blande det i din mad eller en smoothie. Når det næsten er blevet gele, så er det blevet helt rigtigt 🙂
      Venlig hilsen Mette

    • Mette Indlægs forfatterSvar

      Hej Connie,
      Det er lidt forskelligt, og lidt afhængigt af hvilke ben jeg har kogt på. Kyllingefedt plejer jeg at fjerne når broth er blevet kold, og så bruger jeg det faktisk ikke rigtigt til noget. Okse- og grisefedt kan jeg godt finde på at lade blive i brothen, – eller jeg tager det fra når det er koldt og bruger det til at stege i, eller bruger det som fedtstof i for eksempel en madtærte eller et madbrød. Og nogle gange blander jeg fuglefrø i og bruger det til fuglene udenfor 🙂
      Venlig hilsen Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *